lunes, 9 de julio de 2012

MOCIÓ Per declarar l’any 2013 com “Any del riu Llobregat”





Els grup municipal del PP catalá a l’Ajuntament de  Sant Vicenç dels Horts  a través dels seus portaveus, presenten al Ple d’aquesta moció.


El riu Llobregat té una gran importància social, històrica i ambiental per les comarques de la seva Conca i ha estat eix de desenvolupament, condicionant i configurant el nostre territori.

Les seves aigües han fet possible una rica biodiversitat, una potent economia agrícola i el desenvolupament del teixit industrial. Tanmateix, els models socioeconòmics fonamentats en el creixement (augment del consum de recursos naturals, les emissions i residus) han ocasionat una creixent degradació del sistema fluvial, del territori i de la salut dels ecosistemes dels que formem part.

El paper del riu, com a vertebrador natural del territori i com a font de riquesa econòmica i social,  ha anat desapareixent, encaixonat sota una espessa xarxa d'autopistes, carreteres, línies d'alta velocitat, ampliacions de ports i aeroports, urbanització i ocupació del sòl sense límits, esculleres, ...

Avui el sistema fluvial del riu i les rieres pateixen una degradació que els fa irreconeixibles com a sistemes naturals per on circulen, sovint, aigües residuals contaminades per la indústria, les ciutats, salinitzades per les mines de potassa i on la pagesia manté els seus camps de cultiu sota una forta pressió especuladora.

El Llobregat està en estat crític. La recuperació del riu i de la seva conca s’està fent en moltes ocasions basant-se en models d'intervenció que prioritzen la urbanització de l'espai fluvial. Hem de treballar per la seva recuperació ambiental i paisatgística i per aconseguir la declaració del curs baix del riu del Llobregat com un espai natural protegit, connectat amb altres espais naturals com son el delta del Llobregat o el Parc Natural de Collserola, on els pagesos no han de perdre ni un pam més de terra, i on el riu i el seu espai recuperin la qualitat de les seves aigües.

La Unió Europea va elaborar la Directiva Marc de l'Aigua que va entrar en vigor a finals de l'any 2000 i que contempla l'aigua no només com un recurs, sinó també com l'element clau de tot un ecosistema. Segons això, la gestió de l'aigua s'ha de basar en el respecte al medi ambient, l'ús sostenible i la gestió conjunta de tot tipus d'aigua dintre d'una demarcació hidrogràfica. L'objectiu és que al 2015 els sistemes aquàtics gaudeixin de bon estat ecològic.

Atès la proposta realitzada per algunes entitats cíviques de les poblacions riberenques del Llobregat; ANDA d’Abrera, Associació Hàbitats - Projecte Rius, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBL), Centre Excursionista de Molins de Rei (CEM), Centre d’Ecologia i projectes Alternatius- Ecologistes de Catalunya (CEPA-EdC), CMA l’Arrel de Sant Joan Despí, Consorci del parc fluvial del Llobregat, DEMAC de Castellbisbal, DEMASAB de Sant Andreu de la Barca, DEPANA, Ecologistes en Acció, Els Amics del Camell de Molins de Rei, Espluga Viva- Esplugues de Llobregat, Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), Martorell Viu, Ateneu Mulei de Molins de Rei, Associació de veïns de els Conserves de Molins de Rei, Associació Hàbitats – Projecte Rius, La Mola de Molins de Rei, Òmnium Cultural del Baix Llobregat, Plataforma Serres Garraf i l’Ordal, Prou sal, Salvem les Oliveretes, Seo Bird LIFE, WWF-Barcelona, Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, Societat Catalana d’Herpetologia..., reunits sota el nom de Llobregat SOStenible, per a realitzar tot un seguit d’accions de sensibilització, d’estudis i de propostes de millora al voltant de la Conca del Llobregat durant l’any 2013 recollides en l’anomena’t “Manifest pel riu Llobregat”.

Atès la importància de realitzar activitats que ajudin a un millor coneixement dels valors del riu Llobregat i que impliquin activament la ciutadania en la seva descoberta, conservació i ús, que ja es realitzen puntualment a la ciutat impulsades per institucions i entitats diverses però que fora interessant coordinar i impulsar.

Per aquests motius els Grup Municipal del  PP CATALÁ sotmet al Ple els següents:

ACORDS
1. Que l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts  declari l’any 2013 com “Any del riu Llobregat” amb l’objectiu de fer un reconeixement al riu que ha estat lligat a la història de les poblacions riberenques i que aquest any es dediqui a la difusió de coneixements dels seus valors, que s’organitzin activitats de divulgació ambiental i es cerquin solucions sobre les problemàtiques i les oportunitats que ofereix el riu Llobregat al seu pas per la comarca del Baix Llobregat.

2. Que es creï una Comissió del riu Llobregat, mixta, entre administracions i entitats, de caràcter paritari i basada en la cultura del consens, per tal d’elaborar un programa d’objectius a assolir i un calendari d’activitats per al 2013 i tenir cura del seu compliment. Aquesta Comissió s’haurà de crear al llarg de l’any 2012 i l’Ajuntament participarà d’aquesta Comissió amb, al menys, una persona.

3. Que l’Ajuntament es compromet a donar suport al programa consensuat que surti de la Comissió del riu Llobregat, participant activament i fent la màxima difusió possible.

4. Que l’Ajuntament transmetrà aquest acord de Ple a les administracions relacionades amb el riu Llobregat, amb competència sobre el mateix i la seva conca.

PP CATALÁ de Sant Vicenç dels Horts
Portaveu/ Humbert Palafoll.


No hay comentarios: