jueves, 23 de febrero de 2012

La Diputació de Barcelona injectarà uns 200 milions d'euros als ajuntaments a través d'un Fons Extraordinari d'ajut econòmic

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve i el vicepresident primer, Alberto Fernández Díaz, han tancat avui l'acord per fer realitat el Fons Extraordinari d'Ajut Econòmic als ajuntaments.


La delicada situació financera en què es troben una part important dels municipis de les comarques de Barcelona és conseqüència, en bona part, de la greu crisi econòmica que estan patint els governs locals a tot l'Estat espanyol. Tanmateix, aquest escenari, en gran part de tipus estructural, s'ha vist seriosament agreujat pels endarreriments en el cobrament dels deutes que la Generalitat de Catalunya té amb els ajuntaments de la província de Barcelona, fruit d'un sistema de finançament no resolt històricament.

L'objectiu principal d'aquest fons és aportar liquiditat als ajuntaments de les comarques de Barcelona, mitjançant el pagament per compte de la Generalitat de Catalunya de part dels deutes que aquesta té reconeguts amb els consistoris d'aquesta demarcació. Per fer-ho possible, la Diputació de Barcelona obrirà una línia de finançament d'uns 200 MEUR. Cada ajuntament beneficiari podrà obtenir com a màxim el finançament del deute que tingui reconegut amb ell la Generalitat,  amb un límit màxim de 4 milions d'euros.

La vinculació dels pagaments al deute de la Generalitat permet que l'operació no es consideri com un préstec als ajuntaments, i per tant no es compti com a operació de tresoreria d'aquests.

El Fons Extraordinari d'Ajut Econòmic als Ajuntaments es posarà en marxa un cop s'hagi signat l'acord amb el Govern de la Generalitat, amb qui continuen les converses per poder-lo materialitzar. La Diputació de Barcelona també manté el diàleg obert amb totes les forces polítiques representades a la Corporació perquè hi facin les seves aportacions. Paral·lelament, aquesta institució espera que la resta de diputacions del país i les entitats municipalistes (ACM i FMC) s'hi sumin i hi donin suport.

Altres línies d'actuació

Aquest fons extraordinari se suma a les línies d'actuació que la Diputació de Barcelona impulsa per donar suport al món local. Un dels instruments més potents és el 'Catàleg de suport als serveis i a les activitats locals 2012', que integra un total de 201 recursos, un 13% més que l'any passat.

Es tracta d'una oferta àmplia i polivalent de recursos, tant de caràcter econòmic com tècnic, que s'agrupen en 59 programes de concertació i que corresponen als cinc àmbits d'actuació de la Diputació: Atenció a les Persones, Coneixement i Noves Tecnologies, Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Territori i Sostenibilitat i Presidència.

El catàleg 2012 té un pressupost de 44,4 MEUR dels quals 38 corresponen a recursos econòmics per als ens locals i 6,4 a recursos tècnics i materials.

No hay comentarios: